Sejlads

På tur i Lynæs14
På tur i Lynæs14

Da jeg lærte min kæreste at kende for snart 5 år siden, var mit kendskab til sejlads begrænset til en barndomstur under Lillebæltsbroen i nogle af mine forældres sejlbåd, og en enkelt deltagelse som dødvægt under en kapsejlads i Sydney havn. Ikke ligefrem mange timer til søs, men det har heldigvis ændret sig over årene.

Min kæreste er jo født øbo, og jeg tror, at de har en helt naturligt behov for at kunne komme fra øen, når det passer dem, og ikke kun når færgen sejler, så han har haft båd(e) i mange år. Faktisk har han pt, hvis man tæller joller og gummibåde med, hvis et to-cifret antal både!

Vi havde ikke kendt hinanden længe, før han bad mig tage med ud og kigge på en båd, han overvejede at købe. Så dagen før nytårsaften 2010 kørte vi til Kulhuse og så på “storebåden”, som vi kalder den. Og ikke længe derefter købte Jan selvsamme båd, som vi har haft meget glæde af siden.

Jeg nyder solen på fordækket af "storebåden" på vores plads i Hou havn
Jeg nyder solen på fordækket af “storebåden” på vores plads i Hou havn

Som nævnt i begyndelsen er mit kendskab til sejlads og sømandsskab meget småt. Jeg har ikke taget nogle kurser eller læst bøger om emnet. Jeg lærer ved sidemands-oplæring fra kæresten, og indtil videre er jeg hverken druknet eller har mistet andre til søs, så det er en succes i min bog. Og ja, jeg er blevet lidt bidt af det. Desværre var der ikke megen tid til sejlads for mit vedkomne sidste sæson, men jeg håber at kunne gøre gengæld i år. For når vi er ude på havet, falder der en god ro over sjælen. Særligt når vi er i en sejlbåd eller vi går ren for sejl, så hører man bølgernes skvulpen og vindens susen i sejlene, og man er tvunget til at være i nuet.

Det skal dog siges, at vi også har været afsted, hvor det absolut ikke var spor romantisk og afslappende. Faktisk mener kæresten, at jeg på de første tre år, oplevede mere dårligt vejr til søs, end de fleste gør på 10-15 år. På den første tur fra Kalundborg til Tunø, måtte vi overnatte i Sælvig havn på Samsø. Jeg havde simpelthen gjort en spand oval, mens jeg sad og kastede op det meste af turen. Da kæresten fortalte, at der var en times sejlads endnu, nedlagde jeg veto, og vi gik i havn for natten. Underligt at det ikke afskrækkede mig, men jeg får det hurtigt godt igen, når først båden ligger til kaj.

På vej hjem til Tunø
På vej hjem til Tunø

Der er noget skønt over at kunne tage sit andet hjem med, når man tager på ferie. Vi har også brugt – særligt “storebåden”, som transport med overnatning nogle gange, og til hverdag er det vores overnatningsmulighed, når vi er på fastlandet. Vi har båden i vandet hele året, og selvom det er lidt koldt, er det hyggeligt at være på båden om vinteren. Sejlersæsonen venter forude, og hvis vejr og tid tillader, påtænker vi at tage en lille tur i påskedagene. Hold op hvor jeg glæder mig, for hvor ellers får jeg sådanne oplevelser og syn:

Aftentur med Lynæs12 rundt om Tunø
Aftentur med Lynæs12 rundt om Tunø

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *