Røgmutter

 

Mig ved røgeovnen
Mig ved røgeovnen

Det handler om mit arbejde. Ikke karriere, men arbejde. Jeg har nemlig prøvet det med at skulle gøre karriere, og det passer ikke helt til mit sind og temperament. Så i dag har jeg et arbejde. Eller rettere det har jeg på fuld tid igen fra maj måned.

Jeg er, som du måske allerede ved, røgmester hos Tunø Røgeri. Det er desværre indtil videre et sæson-præget arbejde, men hvem ved hvad fremtiden bringer, når røgeriet først kommer rigtigt i gang.

Man kan så vidt mig bekendt ikke tage en uddannelse som røgmester, og der er også forskel på, om man røger i en elektrisk ovn eller på gammeldags facon med bål på gulvet. Jeg tror heller ikke, der er mange røgmestre, så det er et noget utraditionelt erhverv, men hvad gør det, når jeg får lov at arbejde med gode råvarer? Som nogen måske har gættet, er jeg glad for ild (under kontrollerede forhold selvfølgelig!), så det er med ild og røg, det foregår her på øen.

Det er også ret tydeligt, at det ikke er et typisk kvinde-erhverv. Medmindre man styrkeløfter til dagligt, hvilket jeg aldrig har prøvet, men når jeg står med 20kgs kasser fyldt med fisk, så er jeg ikke i tvivl om, at fiskebranchen på de fleste områder, er lettere for mænd. Men det har nu ikke afskrækket mig endnu. Jeg er blot blevet klogere, og bestiller nu fisken i 10kgs kasser i stedet så vidt muligt.

Makreller røges. Se ilden på gulvet
Makreller røges. Se ilden på gulvet

Her i vintersæsonen er røgeriet på lavblus, om man så må sige. Vi røger mest kun salt, men det er også en proces, der kræver opmærksomhed og tålmodighed. Vores salt røges i ca otte dage, og håndvendes tre gange undervejs. Jo, vi tager røgsalt meget alvorligt. Røgsalt er simpelthen en gave til meget mad – særligt råvarer, der ikke er voldsomt smagstunge til at begynde med, får et sandt boost af røgsalt. Prøv det på din æggemad næste gang.

Salt, der skal røges
Salt, der skal røges

Tilbage til pointen med dette indlæg – at livet sommetider bliver anderledes end, vi havde forestillet os, men uden at det er negativt. For jeg nyder at stå ved røgeovnen og lave lækre røgede fisk, skaldyr og salt. At følge processen lige fra rensning, saltning, tørring og til røgning, giver mig mening i hverdagen, og er det ikke netop det, et arbejde skal? Uanset om det er i et utraditionelt fag eller ej. Så næste gang du ser en kvindelig røgmester, så hils fra mig – en kollega til en anden.

Varmrøget laks og rejer
Varmrøget laks og rejer

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *