I røg og damp

Ugens opgave
Ugens opgave

Foråret er over os, og sommeren kryber langsomt nærmere. For en røgmester betyder det, at det er ved at være sidste chance for at koldrøge, inden varmen rammer. Koldrøgning forgår nemlig ved 20-25 grader, men max 30 grader, idet der er jordbakterier, der er aktive ved 33 grader.

I torsdags modtog jeg på røgeriet 100 kg fisk – 30 kg torsk og 70 kg laks. Begge dele som hele fileter med skind. Fredag tørsaltede jeg fisken og lagde klar på riste, inden fisken fik lov at lufttørre natten over i ovnen.

Tørsaltning af laks
Tørsaltning af laks
Tørsaltning af torsk
Tørsaltning af torsk
Stik med riste klar til fisk
Stik med riste klar til fisk

Koldrøgning foregår med bøgesmuld. Røgen og lugten fra bøgesmuld er meget skarp, så jeg er glad for, at vi til varmrøgning bruger rødel, der er væsentlig mildere i røgen.

Smuld lagt klar i ovnen
Smuld lagt klar i ovnen

I formiddags satte jeg ild til smulden. Det er altid svært at få temperaturen op i en kold ovn, men efter et par timer var jeg tilfreds og kunne cykle hjem. Vi har nemlig fjernovervågning af ovnenes temperatur, så vi på mobilen kan holde øje:imageSå nu er der kun at vente og holde øje, at temperaturen ikke falder eller stiger for meget. Om et par dage er det hele ovre og fisken kan vakuumpakkes og fryses.

Du sidder måske og tænker “At hun gider stå i fisk og røg op til begge ører”, men nu skal jeg vise dig min udsigt fra min plads i røgeriet:

Udsigten fra min arbejdsplads
Udsigten fra min arbejdsplads

Dette billeder viser kun udsigten fra den ene siden. Udsigten til den anden side er lystbådehavnen, så nu hvor sejlersæsonen så småt er gået i gang, er der altid noget at holde øje med. Og hver dag jeg er på mit job, kan jeg se de fysiske resultater af mit arbejde. Slut er dagene, hvor jeg fra 8-16 sad og gloede ind i en computerskærm, konstant talte i telefon og rækken af emails blot blev længere og længere. Når jeg har saltet og kørt 100 kg fisk ind i ovnen, så kan jeg nyde synet, duften og glæde mig til det endelig resultat et par dage senere. Det giver mig fred i sindet, ro i maven og gør mig glad i låget.

Så glad at jeg i dag kom hjem og bagte cookies. Jeg fandt en opskrift på amerikanske cookies på Sarahs Kager. Her ville jeg gerne have delt et link til siden, men serveren på siden virker desværre ikke. Jeg erstattede farin for mørk muscovado sukker, mørk chokolade for en kvalitets mælkechokolade og brugte hasselnødder. Det kan varmt anbefales. Faktisk skal kæresten være heldig, hvis der er nogen cookies tilbage, når han kommer hjem på mandag

Cookies in the making
Cookies in the making
Bat i brændeovnskomfuret
Bat i brændeovnskomfuret

4 thoughts on “I røg og damp

 1. Hej Marianne.

  Nu har jeg også fundet vej herind, efter jeg så, du havde tilføjet bloggen på din insta-profil. Sikke en fin blog! Og hvor skriver, du godt – spændende læsning! Jeg bliver jo altså nødt til at kigge for din ø, kan jeg godt se 😉

  Jeg var forbi et røgeri forrige sommer, fordi jeg har skrevet en bog, hvor vi besøgte en røgeri – det var virkeligt spændende. Så jeg kan godt forstå, du er glad for dit job 🙂

  Jeg glæder mig til at følge med herinde hos dig også.

  Mange hilsner
  Rikke

  1. Hej Rikke,

   Tak for dine flotte komplimenter. Bloggen er stadig i sin spæde start, men i det mindste er jeg i gang 🙂
   Tunø er helt klart et besøg værd, og jeg giver da gerne en rundvisning på røgeriet, hvis du kommer forbi 🙂

   Bedste hilsner
   Marianne

 2. Det lyder dejligt – jeg vil bestemt kigge ind, hvis vi kommer til Tunø 🙂

  Jeg er også først lige begyndt at blogge – det er sjovt, men lidt svært at finde tid til, synes jeg…

  Kommer du ikke på bloglovin, så jeg kan følge med i, når du poster nye indlæg?

  Ha en dejlig dag!
  Mange hilsner
  Rikke

  1. Jeg kender ikke rigtig bloglovin, så jeg må ind og kigge. Vil ikke udelukke det. Jeg poster det normalt på Facebook, men det er nok ikke tilstrækkeligt.
   Ja, tiden er knap, men for mig er det mere de tekniske ting ved bloggen, der driller. Men måske et kursus til efteråret kan hjælpe 🙂

   Blev du tilfreds med lasagnen?

   Håber du har en skøn weekend.
   Bedste hilsner
   Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *