Brændeovnskomfur

BrændeovnskomfurEr vi bare nogle nostalgiske tosser, eller er der en mening med galskaben bag vores anskaffelse af et brændeovnskomfur? Da vi for et år siden købte huset her på Tunø, stod der både en brændeovn i stuen og i køkkenet. Ret hurtigt gik mine tanker mod AGA, da jeg ynder at se River Cottage med Hugh Fearnley-Whittingstall, som har både et AGA og et ESSE brændeovnskomfur. Jeg søgte på diverse sider i England og Danmark. Fandt knap så meget info herhjemme, men i England kunne vi købe et brugt AGA til ca. 30.000kr. For vores lille husholdning er det en relativ stor sum penge. Særligt idet ingen af os havde nogen erfaring med brændeovnskomfurer. Det var alt sammen kun på tankebasis – når vi nu alligevel ville tænde op i en brændeovn i køkkenet, hvorfor så ikke bruge overskudsvarmen til at lave mad på? Det virkede jo førhen, da man ikke havde andet, så hvorfor skulle det ikke kunne virke hos os?

Køkkenet før renovering
Køkkenet før renovering

Løsningen blev et dansk produkt. Kæresten fandt et renoveret Morsø brændeovnskomfur til salg på Mors. Efter at have set dette smukke møbel, var der ingen tvivl. Vi startede med et Morsø komfur til ca. 10.000kr. For på Mors blev vi mødt af den mest interessante mand, der går og hygger sig med at renovere brændeovne og brændeovnskomfurer. Han sælger til hele Europa, og det forstår man godt, for alle ovne genvinder tidligere tiders skønhed gennem hans arbejde.

Brændeovnskomfuret blev installeret
Brændeovnskomfuret blev installeret

Vi har igennem det seneste år brugt brændeovnskomfuret til bl.a. spisebord, alt imens vi overvejede hvilken sokkel, der skulle bære komfuret. Vi overvejede marmor eller kobber – begge dele er jo meget oppe i tiden, og ikke mindst en bekostelige affære. Derfor endte vi i stedet med en selv-bygget sokkel belagt med metro flisen, som vi også har på køkkenvæggen. Min far og min kæreste byggede og installerede sokkel og komfur i dagene op til jul, og i starten af januar kunne vi endelig tænde op i komfuret.

Sikke en oplevelse! Der lå mange tanker forud for denne handling. Kunne vi overhovedet finde ud af at tænde op i det, kunne vi lave mad på komfuret uden at brænde det hele på og ville det blive alt for varmt i køkkenet med komfuret tændt? Jo, der var mange tanker og spørgsmål, men de blev alle gjort til skamme. Allerede i den første uge bagte jeg boller i ovnen, og stegte edderfuglebryster på komfuret.

Boller bagt i brændeovnskomfur
Boller bagt i brændeovnskomfur
Edderfuglebryster stegt som bøf
Edderfuglebryster stegt som bøf

Konklusionen er, at vi er utrolig glade for brændeovnskomfuret. Det bringer ikke kun varme, men varm mad og glæde ind i vores hverdag. Der er noget hyggeligt og helt basalt over at passe ilden i køkkenet, og tanken om, at maden ofte er lavet ved overskudsvarme varmer vores øko-hjerter. Dette hjem kommer til at have brændeovnskomfur mange år frem i tiden. Vi kan simpelthen ikke forestille os en hverdag uden. Og med komfurets evne til lav varme til langtidsstegning, så kan vores maver heller ikke.

Elly hviler ved varmen fra komfuret
Elly hviler ved varmen fra komfuret

 

 

4 tanker om “Brændeovnskomfur”

 1. hej, sikke dog et lækkert brændekomfur. kan man finde ham i købte det af på nettet. eller er der et andet godt råd du vil give med på vejen.

  på forhånd tak.

  1. Hej Alexander,
   Tak for din kommentar. Vi købte komfuret via DBA. Sælgeren holder til på Mors, og han renoverer løbende nye projekter.
   Min egen overvejelse til næste gang, jeg skal have brændekomfur, er at anskaffe mig et i emalje. Så slipper man for den ugentlige pudsning. Emaljekomfurer findes også secondhand. Endvidere vil jeg anbefale, at man har et alternativ til sommertiden, hvor man ikke gider være inde for at holde ilden ved lige.
   Håber at det kan bruges, Alexander. Held og lykke med projektet. Du vil ikke fortryde det.
   Bedste hilsner
   Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *